Ekvatorijalna sunčana ura na centralnom trgu, u parku A. Korlevića, ispred zvjezdarnice. Ura je djelo lokalnog kipara Marjana Pajića i predstavlja skulpturu "Sunčev tron". Za razliku od dosadašnjih skulptura, ova predstavlja funkcionalni sklop, te se smatra pravom, ekvatorijalnom Sunčevom urom.

Montaža je započeta 18. travnja 2001. godine. U travnju i svibnju 2001. dovršava se metalni okvir gornjeg dijela i "stolice" sunčane ure, a 30. lipnja iste godine, nakon bojanja krugova i dovršenja metalnog postolja, oba su dijela spojena. 20. ožujka 2002. godine postavljen je sjenopokazivač u obliku analeme koji daje sjenku s korekcijom vremena. Dogovoreno je da ga jednu polovicu financira poglavarstvo, a drugu polovicu Zvjezdarnica. Članovi zvjezdarnice su svoj dio napravili i svoju polovicu postavili, a obzirom da novci od poglavarstva nikako nisu stizali dugo je stajao nezavršen. Konačno, 15. ožujka 2007. postavlja se zadnji element skulpture.

Nakon svih tih radova, mnogo uloženog truda i vremena, tijekom proljetnog ekvinocija, 21. ožujka 2007. svečano je otvorena Sunčana ura. Sada preostaje samo da i priroda učini svoje, te da simbol života ispuni "tkanje svemira". A upravo je tkanje posljednja simbolična ploha u koncentričnim krugovima skulpture.

Zadnja izmjena: 2011-11-25

I. Skokić I. Skokić I. Skokić I. Skokić