Ovaj analematički sunčani sat konstruiran je u kolovozu 2011. godine, prilikom uređenja dvorišta obiteljske kuće na Pantovčaku u Zagrebu. Za izradu sata su korišteni ostaci starih neobrađenih hrastovih greda. Između drvenih elemenata posađen je puzajući timijan, a uokolo je travnjak.

Dvije cijele grede paralelno su položene su na tlo u smjeru sjever-jug. Na njima su urezani rimski brojevi koji označavaju mjesece u godini. Za satne oznake upotrijebljeni su stupići dobiveni rezanjem greda. Okomito su položeni u zemlju i označeni arapskim brojevima. Zbog ljetnog i zimskog računanja vremena, postavljeni su u dva niza u obliku elipse čija poluos iznosi 250 cm. Sve oznake su gravirane jednostavnim potezima vrhom motorne pile.

Osim stupića koji pokazuju vrijeme, s obje strane datumske skale nalaze se i stupići s točkama koje predstavljaju trenutak izlaska i zalaska sunca na određeni dan u godini.

Kad osoba stane na gredu na mjesto koje odgovara datumu i podigne ruku, sjena pada u smjeru točnog vremena koje tijekom razdoblja ljetnog računanja vremena čitamo s unutarnjeg niza stupića, a tijekom zimskog s vanjskog.

Autor: Ivančica Kunić

Zadnja izmjena: 2011-11-21

I. Kunić I. Kunić I. Kunić I. Kunić N.N.